Jedná se o japonský zelený čaj, který se vyrábí rozemletím čajových lístků na jemný prášek. Obsahuje mnoho úžasných věcí pro lidský organizmus, ale není matcha jako matcha. Při výběru dodavatele se zkuste zaměřit opravdu na původ čaje a způsob jeho výroby. V obchodech se totiž často zaměňuje tento název s méně kvalitním práškem, který nemá s tímto nápojem nic společného a Vašemu tělu tak nic nedá.
Proces výroby spočívá ve speciálním pěstování listů, kdy před sklizní, zpravidla 3 až 4 týdny nesmí na rostliny svítit slunce. Poté nastupují dělníci, kteří provádí onu sklizeň. V dnešní době už některé společnosti používají stroje, nicméně ty mohou úrodu poničit a výsledek nemusí být tak kvalitní. Po sklizni přichází mletí čajových lístků. Správnou matchu tedy poznáme i podle toho, jakým způsobem se zpracovávala od vysazení až do podoby finálního produktu. Má charakteristické vlastnosti, mezi které patří třeba výjimečná barva, opravdu sytě zelená, až do smaragdova. Pokud po zakoupení najdete v balíčku prášek světle zelené barvy, jedná se nejspíše o náhražku.
Díky odstavení rostlin od slunce se zvyšuje podíl chlorofylu, proto také ono charakteristické zbarvení. Ostatní zelené čaje, které prochází procesy fermentace, takové nikdy nemají. Na rozdíl od dalších, jako třeba Sencha, Bancha apod. obecně zelených čajů obsahuje také vyšší procentu theinu, což je látka srovnatelná s kofeinem v kávě. Na rozdíl od kofeinu, který začne účinkovat ihned po vypití kávy, ale povzbudí tělo jen na krátkou dobu, bude efekt při konzumaci čaje jiný. Povzbuzení se dostaví až po delší době, nicméně Vám energie vydrží celý den a právě matcha obsahuje již zmíněného theinu nejvíce.
Přichází zima a chcete posílit svůj imunitní systém, určitě stojí za to, zařadit jeden šálek tohoto nápoje denně do svého režimu. Nabudí Vás na celý den, díky minimálnímu zpracování obsahuje vyšší procento antioxidantů a nespočet vitaminů a nezadržuje v těle vodu, tak jako káva. Je také vhodná při detoxikaci organismu.
Produkty