Francouzská kuchyně je plná vynikajících slaných pokrmů, ale co je snad ještě úžasnější, jsou francouzské dezerty, které byste rozhodně měli ochutnat. Jaké jsou ty nejpopulárnější?
Makronky
Tyto malé dezerty připomínající kulaté mini sendviče jsou božským zážitkem pro ty, kteří je ochutnají. Zvenku jsou křupavé, lehce tahavé a žvýkavé uvnitř a celkově jsou velmi křehké a výborné. Dvě https://www.databazeknih.cz/knihy/dve-zrcadla-dve-zrcadla-71152%3Fc%3Dall makronky se k sobě slepí pomocí krémové ganache, která může mít nejrůznější příchutě. Od vanilkové, přes kávovou až po ovocné. Tento dezert je nejvíce populární dezert Francie. Jeho příprava je poněkud náročnější, ale výsledek, který dostanete, rozhodně stojí za všechnu námahu.
Za skvělými makronkami nemusíte až do Francie. Vychutnat si kouzlo Francie můžete například v cukrárně Hradec Králové.
Éclair
Dalším symbolem francouzského kulinářského umění jsou éclairy. Pečivo podlouhlého tvaru je zvenku křupavé a těsto vevnitř je krásně měkoučké. Na vršek se používá cukrářská glazura, která zajišťuje zákusku přitažlivý vzhled. Vnitřek je plněn krémem. Zpočátku se jednalo o základní krém s nádechem vanilky, dnes již cukráři experimentují s nejrůznějšími příchutěmi, například zelený čaj, maliny a podobně.
Cream Brulee
Máte rádi puding? Někdo by možná řekl, že tento dezert je pudingu trochu podobný, ale ve skutečnosti jde o dezert na vysoké úrovni. Směs je tvořená vaječnými žloutky, smetanou, cukrem a pravou vanilkou. Tato směs se dá do misky a vršek se posype cukrem, který se následně zkaramelizuje a vytvoří tak tvrdou krustu. Tento dezert je skutečně zážitek.
Čokoládová pěna
Francouzské čokoládové mousse si jistojistě získá vaše srdce. Čokoládová pěna má tradici ve Francii již od 18. století. Vyrábí se z do tuha ušlehaných bílků a šlehačky. Vyrábí se samozřejmě i v jiných příchutích, ale čokoládová tvoří základ francouzské tradice.